Menu
WINKELWAGEN

Hoe maak ik gordijnen?

Gordijnen maken met onze vlinderplooi gordijnband.

Onze gordijnband voor gordijnen met vlinderplooien is makkelijk in gebruik en geeft een mooi resultaat. De gordijnband heeft een plooiverhouding van 1 op 2, dat betekent dat om 1 meter gordijn te maken u 2 meter stof en band nodig heeft (en een beetje extra voor de zijzomen). Bijna al onze stoffen zijn kamerhoog (280 cm.), dan kunt u deze stappen volgen om gordijnen te maken.


Stap 1
Meet uw gordijnrail op en schrijf dit op. Verdubbel dit (strakke breedte x 2) en tel er 10 centimeter bij op voor de zijzomen per deel dat u wilt gaan maken. Wilt u een gordijn maken die u naar links en rechts open schuift dan zijn dit 2 delen.  Dan moet er 2 x 10 centimeter bij optellen omdat het gordijn 2 delen heeft en dus 4 zijzomen. Dit is het aantal meter stof en gordijnband wat u nodig heeft. Bij de gordijnband en stof is het verstandig om het iets ruimer te maken in de breedte. Zeker als uw gordijn in 2 delen moet zijn. 

Bijvoorbeeld: Uw railbreedte is 200 centimeter en u wilt een gordijn in 2 delen maken. Dan heeft u dus 4.20 meter stof en band nodig maar het is verstandig om een stuk extra te bestellen (4 meter voor de gordijn en omdat het gordijn 2 delen heeft 20 centimeter voor de zij zomen).


Stap 2
Meet de hoogte op die uw gordijn moet worden. Meet vanaf de bovenkant van de rail (meestal de plafond) tot aan het punt waar uw gordijn moet hangen. Meestal is dit 2 centimeter van de vloer of vensterbank maar dat is aan u wat u mooier vindt. Schrijf dit ook op.Stap 3

Knip de stof op maat. Knip eerst beide zijkanten recht. U kunt dit doen door er een knipje in te zetten en een draadje uit te trekken. U ziet dan een kniplijn. Sommige stoffen zijn anders geweven in dat geval gebruik een grote tafel en maak met kleermakerskrijt een kniplijn. Doe dit ook met de hoogte. Alleen bij de hoogte is het mooier om een zoom aan de bovenkant te maken in de zelfde breedte als de gordijnband (ongeveer 6 centimeter). Als uw vitrage of gordijnstof een loodveter heeft hoeft u aan de onderkant van het gordijn niks te doen en heeft u geen rekening te houden met een onder zoom. Heeft uw stof geen loodveter dan moet u een onder zoom kamen en hiervoor kunt u 10 cm langer knippen voor de zoom. maar dit kan ook kleiner worden als er niet genoeg stof is in de hoogte. 

Bijvoorbeeld: uw gordijnhoogte is 250 centimeter, u heeft een stof zonder loodveter en de band is 6 centimeter. Dan moet u de gordijnhoogte knippen naar 266 centimeter (250 van het gordijn, 10 centimeter van de onder zoom en 6 centimeter voor de boven zoom.

Stap 4

Naai de bovenste zoom, dan de onder zoom en vervolgens de zij zomen. De zijzomen kunt u 2 x dubbelvouwen dan staat mooier. De zij zoom breedte moet  ongeveer 2.5 centimeter zijn. Strijk hierna de zomen zodat ze moot strak en plat worden. U kunt ook  loodbokjes in de zijzomen doen voor een mooiere resultaat.


Stap 5

Naai de gordijnband aan de bovenste zoom. Bij het begin van de band houd u 5 centimeter extra band aan en vouwt deze dubbel en naai die vast zodat de koordjes er niet uit gaan als u de band aantrekt van de andere kant. 


Stap 6

Trek de plooien in de gordijn door de koordjes aan te trekken van de gordijnband. Uw gordijn is nu klaar. U kunt ook onze duplohaken  gebruiken om in de band te doen. U heeft voor 1 meter gordijn 10 haken nodig.